top of page

Barış ve Çatışma Araştırmaları

Araştırma merkezimizin ilgi odağı olan ülke ve bölgeler özellikle Ortadoğu, Kafkasya, Orta Asya ve Akdeniz havzası ülkeleriyle ilgi barış, çatışma, güvenlik, kriz, normalleşme ve uyum araştırmaları yapmak amacıyla araştırma merkezimizin çatısı altında oluşturulan “Barış ve Çatışma Araştırmaları” birimimiz uzman kadrosu yönetimi ve deneyimli danışmanlarımızın yönlendirmesiyle söz konusu bölgelerle ilgi bilimsel ve uygulamalı çalışmalar planlamakta ve gerçekleştirmektedir.

21. yüzyılın başlangıcından beri bölgede baş veren ve çoğu olayda olduğu gibi daha da geçmiş tarihlerden süregelen savaş, çatışma ve güvenlik olayları kriz araştırmaları ve yönetiminin önemini ve bu meselesinin bölge için öncelikli alanlarından biri olduğunu ortaya koymaktadır. Irak savaşı, Afganistan/Taliban Savaşı, Rusya-Ukrayna bağlamında Kırım krizi, Rusya-Gürcistan bağlamında Güney Osetya ve Abhazya sorunu, Arap Baharı ile birlikte bölge ülkelerinde ortaya çıkan ayaklanmalar bağlamında Suriye krizi, Lübnan ve Filistin iç düzen ve yönetim sorunları, İsrail-Arap sorunları ve normalleşme süreçleri, Akdeniz bölgesi ülkeleri çıkar çatışmaları, Basra Körfezi komşu ülkeleri anlaşmazlıkları ve çatışmaları ve en son örneklerden biri olarak Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Karabağ krizi ve daha da genişletilebilen liste bölgedeki güvenlik sorunlarının ne ölçüde geniş yayılmış olduğunu ve potansiyel savaş ve çatışmaların zeminini oluşturmaya müsait olduğunu göstermektedir.

Bu tablo karşısında araştırma merkezimiz disiplinler arası yaklaşımla kriz araştırması, çatışma sonrası normalleşme ve barış süreçlerini irdelemeye çalışmaktadır. Bu doğrultuda ilgili bütün ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışmakta ve fikir alış-verişinde bulunmaktadır. 

bottom of page